Vanavond om 22:20 uur werd er een bosuil gespot Foto gemaakt door Omavankevin
Over koetjes en kalfjes 'Graag in het praathuis'
Toch nog maar even een keer een vriendelijke vraag aan een ieder:
Wil je even over andere zaken hebben? Ga a.u.b. even verder in het praathuis
Wel zo fijn voor de bezoeker die even komt kijken of er nog iets over de betreffen de soort is gemeld en niet door persoonlijke gesprekjes te scrollen om iets over de cams te vinden.
Eitjes weg
We hadden de blauwe reiger al de schuld gegeven Maar die was het dus niet. Het was het waterhoentje Wie had dit kunnen bedenken wij niet in ieder geval
Futen hebben een ei
De futen hebben een eerste ei in het nest Het eerst ei is er was gisteren ook een ei gelegd maar dat belande naast het nest en rolde in het water
Oude bekende
Het is al even geleden Maar de koereiger werd om 18:18 uur weer even op het eiland gespot Foto gemaakt door Omavankevin
Geringe lepelaar
En weer een in Nederland geringde lepelaar Deze lepelaar is geringd op de Ventjagersplaten, Ouweneel in Nederland op 16-6-2022 Dus bijna 2 jaar oud
En weer een geringde lepelaar
Vanmorgen zagen we weer een geringde lepelaar Er wordt nog navraag gedaan Maar het is al wel duidelijk dat deze vogel in Loire Atlantique (Frankijk) geringd is
Weer een geringde lepelaar
Er is weer een geringe lepelaar gespot en de ring is af te lezen Foto gemaakt door omavankevin
Ringplaats: Onderdijk, Vooroever Ringdatum: 1-7-2021 28-10-2023 Gespot in Portugal Beja, Castro Verde, Quinta Horta da 37,71N -8,11E Dat is op een afstand van 1964 km in een rechte lijn tot de ringplaats Aangezien ze vaak de kustlijn volgen en onderweg geschikte gebieden bezoeken om voedsel te zoeken vliegen ze dus nog veel verder om heen of terug te trekken.
Geringde lepelaar
Vandaag was het weer zo ver; een Lepelaar met kleuringen en een vlag Geboren in 2014 op de Banaan bij Den Oever en daar gekleurringd door Leon Kelder. De Banaan is een kunstmatige basaltdam net ten noorden van de afsluitdijk.
Twee eitjes
Vandaag zijn de eerste eitjes bij de lepelaars gesignaleerd. Er lijken zich minimaal 7 paar te vestigen op het eiland. Nu gaat het spannend worden. Zal de reiger weer roet in het eten gooien?
De Lepelaars hebben wel een voordeel. Doordat ze later hier zijn gaan broeden bestaat de kans dat de reigersjongen zijn uitgevlogen als de eitjes uitkomen.
Filmpje Ganzen vertrekken
De grauwe ganzen zijn met hun 3 jongen vertrokken om voedsel te gaan zoeken
Twee lepelaars
Een aantal keren even twee lepelaars op het eiland, ze lijken een plekje op het oog te hebben. Laat ze maar snel komen en beginnen!!
De eerste op het broedeiland
Ina spotte vanmorgen om 06:16 uur de eerste lepelaar op het broedeiland 15 februari waren de eerste al geariveerd, maar die vertoeven op een andere ligakker
Verhuist
Als u dit blog leest bevindt u zich op het nieuwe websiteadres Hopelijk functioneert nu alles goed En kunt u weer gebruik maken van de shoutbox.
Weer in de lucht
Door omstandigheden moesten we ons voedingspunt en internetaansluiting verplaatsen naar een ander adres.
Nadat we toestemming hadden van de land/water eigenaren konden enkele weken geleden beginnen om de kabel te verleggen. Dat was wel een klus Onze honderden meters lange voedingskabel liep over een lange ligakker maar na daar jaren te hebben gelegen was deze aardig ingegroeid en overwoekerd door elzen en andere begroeiing Na een middag trekken, sleuren en zagen lag de kabel weer in het water.
Er was daarna nog een extra actie nodig om de kabel terug te trekken en opnieuw af te zinken naar het nieuwe aansluitadres Met 2 boten en 3 extra vrijwilligers werd de klus geklaard.
Afgelopen maandag de voedingskabel weer aan kunnen sluiten en de verbinding gemaakt met internet.
Al met al een hele klus Met dank aan Boswachter John, Gijs en vrijwilligers.
Nu is het aan de Lepelaars of ze het eiland weer kiezen als hun broedplaats En als ze weer komen zal dan de blauwe reiger ook weer van de partij zijn? We gaan het volgen....
Predatie door Blauwe reiger van Lepelaar in 2023
In het oostelijke deel van de Nieuwkoopse plassen in een deel gebied wat de pot wordt genoemd broed sinds 2008 een kolonie met Lepelaars (Platalea leucorodia). De Lepelaars gebruiken en voormalige legakker die door natuurmonumenten is aangevuld met takken van dode bomen, waardoor een takkeneiland is ontstaan.
Figuur; luchtfoto 2022 (via PDOK) met de kolonieplaats
De Lepelaars maken kleine nesten met takdelen die ze grotendeels op het eiland vinden. Hoewel de eerste jaar de kolonie nog slecht uit 7 broedpaar bestond, is het laatste decennium het aantal nesten stabiel met aantallen nesten tussen de 30 en 35. De nesten worden jaarlijks door natuurmonumenten geteld na het broedseizoen, door één bezoek met een boot aan de kolonieplek te brengen. Ongetwijfeld is het getelde aantal een ondertelling van het echte aantal, vanwege het lange broedseizoen van de dieren, maar deze manier van tellen is in ieder geval non invasief en herhaalbaar.
De aankomst van de Lepelaars op de kolonie is vaak al vroeg, de eerste Lepelaars arriveren eind februari. Slechts enkele weken daarna, in ieder geval voor april begint zitten de eerste vogels al op eieren. In de meeste jaren worden de eerste vogels die op eieren zitten aangevuld met dieren die later aankomen en dus later beginnen met eileg. Dit levert leverde tot nogtoe een broedseizoen op wat duurt van begin maart tot eind augustus als de laatste jongen uitvliegen.
Broedsucces in een gemiddeld jaar
Over het algemeen is het beeld dat er grote aantal jonge vliegensvlug worden en daarmee dat het broedsucces groot is. Exacte aantallen ontbreken. Maar, het lijkt dat predatie geen groot probleem is in een gemiddeld jaar. In sommige jaren is er wel verlate vestiging als er zeearend in het zelfde gebied een slaapplaats heeft, of vestigen laat aangekomen dieren zich niet vanwege dezelfde oorzaak.
inzicht
Sinds 2019 hangt er een camera gericht op de Lepelaar kolonie gedurende het gehele broedseizoen. De camera is een eigendom van stichting NestkastLIVE. De beelden van de camera zijn online voor iedereen te bekijken via de website van de stichting. Omdat de camera 24 uur per dag beelden genereert krijgen we een unieke inkijk in het leven van de Lepelaars en eventuele predatie.
Predatie
Hoewel de Vos (Vulpes vulpes) de naam heeft om in de kolonies met Lepelaars voor veel predatie te kunnen zorgen is een Vos nog nooit op deze kolonie waargenomen in al die jaren. Soms bezoekt een Otter (Lutra lutra) het eiland. Hoewel deze soort in staat is vogels te vangen en op te eten, is dat niet waargenomen in deze kolonie. In 2023 is echter duidelijk geworden dat er nagenoeg geen jonge Lepelaar vliegenvlug is geworden. Eén individuele volwassen Blauwe reiger (Ardea cinerea) uit de naastgelegen broedkolonie van Blauwe reiger heeft het zich eigen gemaakt om jongeren en eieren op te eten.
Figuur; predatie van ei
Van de tientallen broedpogingen van Lepelaar zijn er slechts 4 nesten succesvol gebleken. Hoewel de Lepelaars door imponeergedrag hun best deden om de Blauwe reiger op afstand houden had dit totaal geen succes. Gezien het ingeschatte broedsucces tot nu toe op deze kolonie lijkt een slecht jaar niet direct problematisch te zijn voor succes én het voortbestaan voor van de kolonie. Of de Lepelaars is dit ook zo inschatten en of ze in 2024 weer terugkeren naar de kolonie zal de toekomst uitwijzen. Of de Blauwe reiger dit trucje volgend jaar nog steeds kent er weer dezelfde impact op de kolonie kan hebben is ook iets wat we pas volgend jaar gaan leren.
19 januari is er onderhoud aan onze server gepland van 04:00 tot 06:00 uur We hopen binnen deze tijd alle werkzaamheden te kunnen doen maar het zou uit kunnen lopen. Er zijn een aantal periode dat er dan geen livestreams beschikbaar zijn.
Happy New Year
Stichting NestkastLIVE wenst iedereen prettige kerstdagen en een gezond, groen en dierrijk 2024
Nee, Verdroging van moerasgebieden, toegenomen (recreatieve) drukte in belangrijke broedgebieden en de toegenomen verspreiding van vossen zorgden voor een belangrijke afname van het aantal lepelaars. Maar vooral na 1990 deed de lepelaar het steeds beter door een betere bescherming van broed- en leefgebied onder impulsen van Vogelbescherming. Inmiddels is de situatie dusdanig verbeterd dat de lepelaar van de Rode Lijst af is, maar de broedverspreiding is beperkt. Het overgrote deel van de West-Europese populatie broedt in ons land. Dat maakt de Nederlandse verantwoordelijkheid extra groot. Internationaal is de soort beschermd in het kader van de Agreement of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA).
Voorkomen
De Nederlandse populatie is behoorlijk uniek in Europa; de soort komt behalve in Nederland namelijk vooral voor in Spanje, Hongarije en de Oekraïne. Griekenland en de Oost-Europese landen herbergen ook belangrijke populaties. Door de toename in Nederland ook nieuwe vestigingen in Engeland, Frankrijk, Vlaanderen en Duitsland. De lepelaar is één van de beschermingssuccessen van Vogelbescherming. Rond 1970 waren er nog maar 170 broedpaar in ons land, nu ruim 2.500. De Nederlandse populatie lepelaars is uniek, in andere landen in Noord-West Europa broeden ze nauwelijks. Lepelaars bevinden zich van februari tot september/oktober in Nederland. Via Franse en Spaanse moerassen trekken ze naar winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust (vooral Banc d'Arguin). Lepelaars broeden in moerassige gebieden, dichte rietkragen of moeilijk bereikbare bomen en struiken, maar ook op kwelders. De lepelaar heeft een voorkeur voor dynamische natte milieus, vaak op de overgang van zoet naar zout. Ze broeden daar op eilanden, in duinvalleien en op kwelders, en in het binnenland ook in uitgestrekte moerassen met veel waterriet en wisselend, natuurlijk waterpeil. De soort nestelt veelal op de grond in rietvelden of op kwelders maar in toenemende mate ook in struiken en bomen. Lepelaars vinden hun voedsel lopend in ondiep water, waar ze hun snavel op typische wijze heen en weer bewegen, om zo op de tast allerlei prooidieren te vangen. In de lepelvormige snavel is een soort zeefmembraan aanwezig, waarmee hij door een bundeling van zenuwen, over een ultra-gevoelig eetgereedschap beschikt.
Vogeltrek
Via de Franse en Spaanse moerassen trekken lepelaars in september/oktober naar de winterkwartieren langs de West-Afrikaanse kust en het gebied ten zuiden van de Sahara. Stapsgewijs trekken de lepelaars naar het zuiden, van moeras naar moeras en leggen per keer steeds ‘slechts’ een paar honderd kilometer af. De meeste lepelaars uit Nederland overwinteren in de Banc d'Arguin samen met 2,5 miljoen steltlopers. Vanaf februari/maart keren ze terug in Nederland.
Voedsel
Het voedsel bestaat in het voorjaar vooral uit zoetwaterprooien (onder meer stekelbaars en amfibieën, grotere aquatische insecten zoals libellenlarven en andere ongewervelden). Er wordt dan vooral gefoerageerd in ondiepe poldersloten, oeverzones en moerassen. In het getijdengebied wordt in voorjaar en zomer ook veel gefoerageerd op zoutwaterprooien (onder meer garnaal, jonge platvis). Het voedselgebied strekt zich uit tot op 40 km van de broedkolonie. In de nazomer verzamelt de soort zich in de grote wateren met een gunstig voedselaanbod en veilige rustplaatsen, zoals Lauwersmeer, IJsselmeerkust, Oostvaardersplassen en het Wadden- en Deltagebied.
Geluid
Tamelijk zwijgzaam, jonge lepelaars hebben een raspende bedelroep.
Lengte
80 tot 93 cm
Herkenning
Grote witte vogel met unieke lange, lepelvormige snavel. Lepelaars hebben in prachtkleed een oranjegele borstvlek en een lange, dikke, afhangende kuif. Onvolwassen vogels hebben zwarte vleugeltoppen en vleeskleurige in plaats van een zwarte snavel met een oranjegeel uiteinde en de borstvlek ontbreekt. Van afstand hebben de eveneens witte zilverreigers een meer verticale houding. Vliegen doen de lepelaars met gestrekte hals. Zilverreigers trekken hun hals in.
Gedrag:
De unieke snavel gebruikt de lepelaar om onder water met heen en weer maaiende bewegingen prooidieren zoals kleine vissen op te jagen. Opgeschrikte prooien worden vervolgens met een snelle beweging uit het water gehapt.
Voortplanting
Broeden
De lepelaars in Nederland broeden van eind maart tot en met eind juli, soms eerder. Ze hebben één legsel per jaar van meestal 4 eieren die zo'n 25 dagen worden bebroed. Lepelaars broeden vrijwel overal in gemengde kolonies met reigers, aalscholvers, grauwe ganzen of zilver- en/of kleine mantelmeeuwen. De eieren komen tegelijk uit. Jongen zijn na zo'n 7 weken vliegvlug. Er wordt meestal maar 1 jong groot. Na 3 tot 4 jaar zijn de vogels geslachtsrijp.
Bron: Vogelvisie - Vogelbescherming
Locatie
Nieuwkoop Nieuwkoopse Plassen (Zuid-Holland)
Biotoop
Rietmoeras.
De nestplaats
In het verleden is in de Nieuwkoopse plassen turf gewonnen en dit werd op smalle stroken overgebleven land te drogen gelegd. Op de Nieuwkoopse plassen zijn nog delen van deze legakkers in het landschap terug te vinden. Op één van deze akkers wat als eilandje is overgebleven broeden de lepelaars sinds 2009 vertelt Boswachter op de Nieuwkoopse Plassen John Pietersen. En altijd op dezelfde locatie in het rustige deel van de plassen. Lepelaars zijn grondbroeders. Die zitten heerlijk veilig op hun eigen eiland en hebben van weinig dieren iets te duchten. Maar ze zijn erg op hun rust gesteld.”
Doel
Het doel van dit project is om meer bekendheid aan dit prachtige natuurgebied te geven en de mogelijkheid te bieden om in het afgesloten deel de lepelaar, tijdens de broedperiode, van dichtbij LIVE te kunnen volgen. We doen dit in samenwerking met Natuurmonumenten.
Prachtig moerasgebied
De Nieuwkoopse Plassen is een typisch Hollands landschap. Het is niet vreemd dat schilders van de Haagse School zoals Roelofs en Weissenbruch hier rond 1885 hun inspiratie vonden. Maar er is veel meer. Dit prachtige laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid. Het ene moment bewonder je de schuwe moerasvogels. Het andere moment waan je je in de bijzondere onderwaternatuur. Ooit bestond Nederland voor een groot deel uit laagveen zoals in de Nieuwkoopse Plassen. Nu komen zulke uitgestrekte laagveengebieden en hun bijzondere planten en dieren niet veel meer voor. De Nieuwkoopse plassen zijn belangrijk voor de purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis. Hun populaties behoren tot de belangrijkste van Nederland.
Natuurmonumenten doet veel in zo’n gevarieerd gebied als de Nieuwkoopse Plassen. Samen met rietsnijders, boeren en vrijwilligers werken onze boswachters vooral aan het natuurvriendelijk maaien op de riet- en graslanden. Ook werken we aan nieuwe natuur rond het plassengebied, de Groene Jonker. Dit natuurgebied met ondiepe plassen is een goede aanvulling op het plassengebied. De lepelaar haalt z'n eten uit de Groene Jonker en vindt een veilige slaapplek in de Nieuwkoopse Plassen.
Kijk voor alle informatie en om mee te gaan met de boswachter op excursie op www.natuurmonumenten.nl/nieuwkoop. Op de website staan ook routes door het Nieuwkoopse Plassengebied en de Groene Jonker.
Camera
Archief overzicht
Bosuil
Vanavond om 22:20 uur werd er een bosuil gespot Foto gemaakt door Omavankevin
Eitjes weg
We hadden de blauwe reiger al de schuld gegeven Maar die was het dus niet. Het was het waterhoentje Wie had dit kunnen bedenken wij niet in ieder geval
Futen hebben een ei
De futen hebben een eerste ei in het nest Het eerst ei is er was gisteren ook een ei gelegd maar dat belande naast het nest en rolde in het water
Oude bekende
Het is al even geleden Maar de koereiger werd om 18:18 uur weer even op het eiland gespot Foto gemaakt door Omavankevin
Geringe lepelaar
En weer een in Nederland geringde lepelaar Deze lepelaar is geringd op de Ventjagersplaten, Ouweneel in Nederland op 16-6-2022 Dus bijna 2 jaar oud
En weer een geringde lepelaar
Vanmorgen zagen we weer een geringde lepelaar Er wordt nog navraag gedaan Maar het is al wel duidelijk dat deze vogel in Loire Atlantique (Frankijk) geringd is
Weer een geringde lepelaar
Er is weer een geringe lepelaar gespot en de ring is af te lezen Foto gemaakt door omavankevin
Ringplaats: Onderdijk, Vooroever Ringdatum: 1-7-2021 28-10-2023 Gespot in Portugal Beja, Castro Verde, Quinta Horta da 37,71N -8,11E Dat is op een afstand van 1964 km in een rechte lijn tot de ringplaats Aangezien ze vaak de kustlijn volgen en onderweg geschikte gebieden bezoeken om voedsel te zoeken vliegen ze dus nog veel verder om heen of terug te trekken.
Geringde lepelaar
Vandaag was het weer zo ver; een Lepelaar met kleuringen en een vlag Geboren in 2014 op de Banaan bij Den Oever en daar gekleurringd door Leon Kelder. De Banaan is een kunstmatige basaltdam net ten noorden van de afsluitdijk.
Twee eitjes
Vandaag zijn de eerste eitjes bij de lepelaars gesignaleerd. Er lijken zich minimaal 7 paar te vestigen op het eiland. Nu gaat het spannend worden. Zal de reiger weer roet in het eten gooien?
De Lepelaars hebben wel een voordeel. Doordat ze later hier zijn gaan broeden bestaat de kans dat de reigersjongen zijn uitgevlogen als de eitjes uitkomen.
Twee lepelaars
Een aantal keren even twee lepelaars op het eiland, ze lijken een plekje op het oog te hebben. Laat ze maar snel komen en beginnen!!
De eerste op het broedeiland
Ina spotte vanmorgen om 06:16 uur de eerste lepelaar op het broedeiland 15 februari waren de eerste al geariveerd, maar die vertoeven op een andere ligakker
Weer in de lucht
Door omstandigheden moesten we ons voedingspunt en internetaansluiting verplaatsen naar een ander adres.
Nadat we toestemming hadden van de land/water eigenaren konden enkele weken geleden beginnen om de kabel te verleggen. Dat was wel een klus Onze honderden meters lange voedingskabel liep over een lange ligakker maar na daar jaren te hebben gelegen was deze aardig ingegroeid en overwoekerd door elzen en andere begroeiing Na een middag trekken, sleuren en zagen lag de kabel weer in het water.
Er was daarna nog een extra actie nodig om de kabel terug te trekken en opnieuw af te zinken naar het nieuwe aansluitadres Met 2 boten en 3 extra vrijwilligers werd de klus geklaard.
Afgelopen maandag de voedingskabel weer aan kunnen sluiten en de verbinding gemaakt met internet.
Al met al een hele klus Met dank aan Boswachter John, Gijs en vrijwilligers.
Nu is het aan de Lepelaars of ze het eiland weer kiezen als hun broedplaats En als ze weer komen zal dan de blauwe reiger ook weer van de partij zijn? We gaan het volgen....
Predatie door Blauwe reiger van Lepelaar in 2023
In het oostelijke deel van de Nieuwkoopse plassen in een deel gebied wat de pot wordt genoemd broed sinds 2008 een kolonie met Lepelaars (Platalea leucorodia). De Lepelaars gebruiken en voormalige legakker die door natuurmonumenten is aangevuld met takken van dode bomen, waardoor een takkeneiland is ontstaan.
Figuur; luchtfoto 2022 (via PDOK) met de kolonieplaats
De Lepelaars maken kleine nesten met takdelen die ze grotendeels op het eiland vinden. Hoewel de eerste jaar de kolonie nog slecht uit 7 broedpaar bestond, is het laatste decennium het aantal nesten stabiel met aantallen nesten tussen de 30 en 35. De nesten worden jaarlijks door natuurmonumenten geteld na het broedseizoen, door één bezoek met een boot aan de kolonieplek te brengen. Ongetwijfeld is het getelde aantal een ondertelling van het echte aantal, vanwege het lange broedseizoen van de dieren, maar deze manier van tellen is in ieder geval non invasief en herhaalbaar.
De aankomst van de Lepelaars op de kolonie is vaak al vroeg, de eerste Lepelaars arriveren eind februari. Slechts enkele weken daarna, in ieder geval voor april begint zitten de eerste vogels al op eieren. In de meeste jaren worden de eerste vogels die op eieren zitten aangevuld met dieren die later aankomen en dus later beginnen met eileg. Dit levert leverde tot nogtoe een broedseizoen op wat duurt van begin maart tot eind augustus als de laatste jongen uitvliegen.
Broedsucces in een gemiddeld jaar
Over het algemeen is het beeld dat er grote aantal jonge vliegensvlug worden en daarmee dat het broedsucces groot is. Exacte aantallen ontbreken. Maar, het lijkt dat predatie geen groot probleem is in een gemiddeld jaar. In sommige jaren is er wel verlate vestiging als er zeearend in het zelfde gebied een slaapplaats heeft, of vestigen laat aangekomen dieren zich niet vanwege dezelfde oorzaak.
inzicht
Sinds 2019 hangt er een camera gericht op de Lepelaar kolonie gedurende het gehele broedseizoen. De camera is een eigendom van stichting NestkastLIVE. De beelden van de camera zijn online voor iedereen te bekijken via de website van de stichting. Omdat de camera 24 uur per dag beelden genereert krijgen we een unieke inkijk in het leven van de Lepelaars en eventuele predatie.
Predatie
Hoewel de Vos (Vulpes vulpes) de naam heeft om in de kolonies met Lepelaars voor veel predatie te kunnen zorgen is een Vos nog nooit op deze kolonie waargenomen in al die jaren. Soms bezoekt een Otter (Lutra lutra) het eiland. Hoewel deze soort in staat is vogels te vangen en op te eten, is dat niet waargenomen in deze kolonie. In 2023 is echter duidelijk geworden dat er nagenoeg geen jonge Lepelaar vliegenvlug is geworden. Eén individuele volwassen Blauwe reiger (Ardea cinerea) uit de naastgelegen broedkolonie van Blauwe reiger heeft het zich eigen gemaakt om jongeren en eieren op te eten.
Figuur; predatie van ei
Van de tientallen broedpogingen van Lepelaar zijn er slechts 4 nesten succesvol gebleken. Hoewel de Lepelaars door imponeergedrag hun best deden om de Blauwe reiger op afstand houden had dit totaal geen succes. Gezien het ingeschatte broedsucces tot nu toe op deze kolonie lijkt een slecht jaar niet direct problematisch te zijn voor succes én het voortbestaan voor van de kolonie. Of de Lepelaars is dit ook zo inschatten en of ze in 2024 weer terugkeren naar de kolonie zal de toekomst uitwijzen. Of de Blauwe reiger dit trucje volgend jaar nog steeds kent er weer dezelfde impact op de kolonie kan hebben is ook iets wat we pas volgend jaar gaan leren.
Door technische omstandigheden zijn we dit jaar genoodzaakt eerder te stoppen met uitzenden van de livebeelden van het Lepelaar eiland. Vanavond gaat de camera offline. Dat is wel jammer gezien we dan een stukje missen nu er op de valreep toch jongen zijn. We zullen nog een filmpje maken van de laatste weken. Dat komt later.
De eerste jongen gespot
Het eerste blog van vandaag stond nog maar net toen spotten we op het nest iets meer naar rechts van het nest waar we van dachten dat daar de eerste eitjes lagen jongen
Hoelang nog?
Op de rechterzijde van het broedeiland had een paartje op 25 maart het eerste ei . Het nest met er boven een gebroken tak. In het blog van 25 maart ook te herkennen. Het duur dus niet lang meer voor we kleintjes gaan zien De 25ste moeten we opgaan letten dus.
Drie eitjes
Het paartje recht voor de camera heeft inmiddels drie eitjes
Aantal eieren: 3
Een ei
Omavankevin zag het eerste ei bij de lepelaars en maakte dit plaatje. Zie jij het ei ook? De groene pijl helpt het zoeken.
Aantal eieren: 1
Grauwe gans
Ook aan de linkerzijde op het eiland zit heeft een grauwe gans een nest
Lepelaar met ring
Gisteren werd er een geringde lepelaar gespot. We hebben hiervan de gegevens opgevraagd.
Deze lepelaar is een man en in 2019 (16 jul) als jong geringd op Schiermonnikoog, Oosterkwelder. Verder is deze lepelaar gemeld in 2019 bij het Lauwersmeer (6 sept) en later in Frankrijk, Le Lande, Marais d'Orx (27 en 28 sept).
In 2021 (20 jul) en 2022 (18 jul) werd de lepelaar gemeld in Duitsland, Niedersachsen, Hauener Putten. Ook in Duitsland (20 aug) werd hij gezien bij Niedersachsen, Greetsiel, Leyhorn. Het vermoeden bestaat dat er in Duitsland is gebroed. Bron. Werkgroep Lepelaar
Grauwe gans
Op de rechterkant van het eiland broed een grauwe gans De man op de achtergrond was, toen zijn vrouw aan het broeden begon, erg agressief naar de Lepelaars en joeg deze telkens weg. Doordat dit moment samen viel het vestigen van de lepelaar week de eerste groep uit naar een andere leg-akker. In middels is de gans een beetje bedaard en lijken enkele lepelaars ook op dit eiland een nest te gaan bouwen.
Op andere legakker
Gijs melde het een aantal dagen geleden al De lepelaars lijken op een andere legakker te gaan nestelen. Vorig jaar waren daar ook een aantal nesten. Toen werden ze een keer verstoord door een vos. Maar we hebben nog wel kans dat er op dit eiland ook een aantal nesten komen. Dat blijft afwachten.
Vossen komen al jaren voor in veenweide gebieden Door het vele water zijn ze gewend om waar geen oversteekmogelijkheden zijn te zwemmen. Een eiland is dus geen belemmering. Ook de legakker waar de lepelaars nu nestelen is een eiland.
Meer over legakkers "Door mensenhanden en natuur gevormd"
De Nieuwkoopse Plassen zijn ontstaan door een samenspel van natuurlijke en menselijke factoren. Duizenden jaren geleden lag de Noordzeekust verder landinwaarts. Door stagnerend regenwater ontstonden in een brede strook langs de toenmalige kustlijn uitgestrekte moerassen. Afstervende bomen en ook kleinere planten kwamen onder water te liggen. Het plantenmateriaal vormde een veenpakket dat tot vijf meter dik werd. Ongeveer in de tiende eeuw begonnen de bewoners deze natte woestenij te ontginnen door een groot aantal afwateringssloten aan te leggen. Op steeds grotere schaal werd het veen afgegraven om de snel groeiende steden in Holland van turf te voorzien. Eeuwenlang stookte men de kachel met turf, waardoor het veenpakket grotendeels verdween. Grote stukken van het gebied veranderden in uitgestrekte waterplassen met soms lange, smalle ’eilandjes’: de legakkers. Vooral in het oostelijke deel van het Nieuwkoopse plassengebied zijn de petgaten en legakkers nog goed te herkennen. In sommige delen zijn de petgaten te breed en te diep uitgebaggerd en maakte de golfslag korte metten met de legakkers. Zo zijn de Noord- en Zuideinderplas ontstaan: een afwisselend plassengebied. Naast open water hebben de Nieuwkoopse Plassen ook rietland, bloemrijk grasland, veenheide en moerasbos.
Het lijkt er op de lepelaars even de koude afwachten voor ze beginnen met het bouwen van de nesten. Vanmorgen twee slapende leplaars maar verder nog niet veel activiteit
Eerste lepelaars gespot!!
Vanmorgen rond 08:15 uur werden de eerste twee lepelaars door Valka gespot op het eilanden.
Wie spot de eerste lepelaar
De camera is weer live. Het eiland ligt er nog verlaten bij maar we hopen natuurlijk allemaal dat daar verandering en komt. Altijd spannend of de Lepelaars weer dit eilandje uitkiezen om te broeden. Duimen jullie mee? En dan de vraag, als ze arriveren, wie spot de eerste lepelaar op dit broed eiland?
Via deze link zijn een aantal gezenderde lepelaars op hun trek te volgen.
In Memoriam
De locatie eigenaar waar we de afgelopen jaren gebruik mochten maken van de internetverbinding voor de Lepelaars is 13 november overleden.
Stichting NestkastLIVE zal Willem missen. Als mens én als een helpende hand bij de lepelaars was hij altijd van de partij.
In onze gedachten was je In onze gedachten ben je In onze gedachten zul je blijven.
We willen als stichting de familie sterkte wensen met het gemis van hun dierbare.
Offline
Het eiland is leeg. We gaan een afspraak maken om de camera weer op te halen.
Koereigers
Vanavond waren er even 5 koereigers op het eiland. 1 volwassen vogel en 4 jongen.
Lepelaar met ringen
Er was al een aantal keren een lepelaar gespot met ringen. Vandaag lukte het om even in te zoomen en de rinbgen af te lezen. De vogel is in Nederland als nestjong geringd op 10/05/2019 te Onderdijk, Vooroever.
06 en 28 december 2019 gezien in Spanje, Bahia de Santander 16 en 20 augustus 2020 gezien in Spanje, Cantabria, Santoña
2021 niet gemeld en nu hier in Nieuwkoop in de kolonie
Eerste jong!!
Vanochtend werd het eerste jong gemeld in de shout gemeld door a3.
Oude bekende
Er is al een aantal keren een lepelaar gezien met ringen. Doordat ze een nest hebben dat deels achter de takken verscholen ligt was het lastig om de ringen af te lezen Vanmorgen lukte het een aantal foto's te nemen die gecombineerd tot het aflezen van alle ringen heeft geleid.
Deze vogel is op 28-05-2005 in Onderdijk (Vooroever) geringd
In 24-3-2019 en 11-3-2020 is deze vogel hier ook in de kolonie afgelezen
Storing
Op dit moment ligt de internetverbinding er uit Morgen komt er een monteur. Dus we moeten even geduld hebben of e.a. op te lossen is.
Eerste ei
Het eerste ei is gelegd bij de lepelaars.
Aantal eieren: 1
Liggen
De eerste liggende lepelaars zijn alweer gespot. Nu wachten op de bevestiging dat de eerste ei(tjes) al zijn gelegd. We zullen de camera meer in zoomen om een aantal nesten meer in detail te gaan volgen.
We gaan gericht één nest volgen en tussendoor ook telkens een rondje over het eiland doen.
Op de foto het nest dat we gaan volgen
Gespot!!
Vanmiddag om 13:54 uur melde Zonnestraal de eerste lepelaars op het eiland.
Het vierde seizoen
We zijn inmiddels al weer aangekomen bij het vierde seizoen dat we mee gaan kijken op het eiland waar de lepelaars de afgelopen jaren hebben gebroed. Als de techniek ons niet in de steek laat en de lepelaars weer besluiten hier te gaan broeden hopen we het gebeuren weer van dichtbij te gaan volgen. Het eilandje bevindt zich in een afgesloten deel op de Nieuwkoopse Plassen.
We kijken nog naar een leeg eiland, wanneer zullen we de eeste lepelaar(s) op het eiland spotten?
Over het gebied
De Nieuwkoopse Plassen is een typisch Hollands landschap. Dit prachtige laagveenmoeras heeft een verborgen schoonheid.
Ooit bestond Nederland voor een groot deel uit laagveen zoals in de Nieuwkoopse Plassen. Nu komen zulke uitgestrekte laagveengebieden en hun bijzondere planten en dieren niet veel meer voor. De Nieuwkoopse plassen zijn belangrijk voor de purperreiger, groenknolorchis en noordse woelmuis. Hun populaties behoren tot de belangrijkste van Nederland.
Vogels in de Nieuwkoopse Plassen
Je komt veel tegen tijdens je tocht in de natuur. Vogels bijvoorbeeld, van rietvogels tot moerasvogels, weidevogels en roofvogels. In de natuurgebieden die dichtbij liggen, Ruygeborg en de Groene Jonker, zie je steeds meer zeldzame vogels. Deze gebieden zijn een snackbar voor veel vogels. Kijk dus niet verbaasd op als je een lepelaar ziet die met zijn lepelvormige snavel op zoek is naar kleine schaaldiertjes, kikkers en visjes.
Bijzondere planten en dieren in de Nieuwkoopse Plassen
Velden waterlelies, gele plomp en krabbenscheer, de Nieuwkoopse Plassen heeft het allemaal. Vaar je door de slootjes van dit prachtige natuurgebied, dan is er nog veel meer te ontdekken. Aan de oever zie je in het voorjaar schitterende pinksterbloemen, koekoeksbloemen en watermunt. Een echte kleurenexplosie! Zoogdieren in en om de Nieuwkoopse Plassen zijn otter, ree, noordse woelmuis, haas, hermelijn en vos. Ze hebben allemaal een plekje gevonden in dit natuurgebied.
Dit jaar met de harde wind en vele regen was de overleving onder de jongen lager dan vorig jaren Vooral bij de vroege beginners. Nu is het zaak voor de jongen om de vleugels te trainen en vet reserve op te bouwen voor de trek. Naar deze tocht wordt onderzoek gedaan.
Tamar Lok is onderzoeker aan het NIOZ (Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek) op Texel, waar hij onderzoek doet naar de ontwikkeling van trekstrategieën bij lepelaars. Er zijn voor dit onderzoek dit voorjaar twintig jonge lepelaars uitgerust met een GPS-zender, op de Hoeckelingsdam nabij Amsterdam. Men wil met name kijken of deze jonge lepelaars groepsgenoten volgen tijdens de trek om zo geschikte stop over- en overwinteringsgebieden te vinden.
Daartoe is van groot belang om te weten met wie ze in een groep zitten, vóór en tijdens de trek, vooral met welke andere gekleurringde vogels, maar ook de aantallen jonge en adulte (ervaren) vogels in de groep. Voor het verzamelen van deze informatie zou uw hulp zeer waardevol zijn!
Hoe kunt u helpen? De lepelaars zijn live te volgen via deze website en via de mobiele app Animal Tracker, zodat u kunt zien waar de gezenderde lepelaars zich op dit moment bevinden. Mocht u in het veld zijn, of van plan zijn te gaan, en een gezenderde lepelaar tegenkomen, dan zou het fantastisch zijn als u (wat) informatie zou kunnen verzamelen over de omgeving van deze vogel. Meer details over welke informatie waardevol is voor het onderzoek zijn hier en in bijgevoegd document te vinden. U kunt uw waarnemingen insturen via dit formulier. Meer achtergrondinformatie over het project (in het Engels) is hier te vinden. Ook schrijf ik regelmatig blogs over het reilen en zeilen van de gezenderde lepelaars.
Boeken tip:
Sinagote Theunis Piersma, Petra de Goeij, Willem Bouten & Carl Zuhorn
Het levensverhaal van een lepelaar
In dit boek vertellen we het levensverhaal van een lepelaar die we Sinagote hebben genoemd. Het gaat om een vrouwtje van Vlieland met in haar naam het woordje ‘Sina’, de Bretonse naam van het dorp waar ze ieder najaar heen trekt. Dit verhaal gaat over meer lepelaars dan alleen Sinagote. Het gaat zelfs over veel meer dan lepelaars. We vertellen over de connecties tussen lepelaars onderling, maar ook over de connecties tussen gebieden in Europa en Afrika en tussen mensen die in de gebieden wonen en werken. In een combinatie van love story en succesverhaal, vertelt Sinagote, het levensverhaal van een lepelaar over het belang om bij de bescherming van onze trekvogels verder te kijken, te denken en te doen dan onze landsgrenzen. Pagina's: 224 ISBN: 9789056157227
Futen
De fuut vrouw heeft het nest met vier jongen verlaten. Het 5de eitje is niet uitgekomen. De calera staat weer op de lepelaars Daar zijn nog zeker zeven nesten te volgen
Koereiger
We zagen gisterenavond twee koereigers op het eiland van de lepelaars vanmorgen was er weer een te zien.
Voor de liefhebbers wat leesvoer
Koereigers blijven in het zuiden
Van de witte reigers die in ons land voorkomen is de Koereiger de kleinste. In veel regio’s is een Grote Zilverreiger al bijna ‘gewoon’ en Kleine Zilverreigers zijn regionaal (Delta) weinig bijzonder. De Koereiger, die inderdaad vaak tussen vee loopt, is wel een bijzonderheid. In dit artikel worden aantalsontwikkeling, seizoenspatroon en verspreiding besproken. De data zijn afkomstig van het Bijzondere Soorten Project-niet broedvogels (BSP, 1989-2009), Avifauna I (waarnemingen aanvaard door de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna, CDNA, 1964-96) en Waarneming.nl (1964-2009). ‘Losse waarnemingen’ (vogel X, aanwezig op dag 1, 2 en 3 geeft drie losse waarnemingen) zijn zo goed mogelijk gecombineerd tot ‘gevallen’ (vogel X is één geval). Na deze analyse bleven in totaal 511 gevallen over van in totaal 1401 vogels uit 1964-2009.
Gisteren is de antenne en router naar het nieuw huis verplaatst. Hiermee zijn we af van de tijdelijke verbinding .Helaas bleek de storing daarmee niet verholpen. De verbinding naar de camera is goed. Het bleek in de kabel te zitten van het woonhuis naar de wijkcentrale. Het is dus even afwachten of dit snel wordt opgelost. Tot die tijd zullen we last houden van haperend beeld.
Bezoek uit Durgerdam, Kinseldam
Er is gisteren een lepelaar gespot met kleurringen. We waren in de gelegenheid even in te zoomen. Omavankevin maakte een foto. Deze hebben we naar werkgroeplepelaar gestuurd.
Het blijkt om een lepelaar te gaan die op 25/05/2018 als nestjong is geringd in een lepelaar kolonie op de Kinseldam IJmeer Amsterdam)
Hierbij wat meer over het onderzoek aan de lepelaars dat we gestart zijn op Nestkastlive. De reden dat we het onderzoek zijn gestart is dat de situatie in deze kolonie een unieke kans geeft om wat meer over broedende lepelaars te weten te komen. Je ziet ze zo prachtig dichtbij. Wat ook bijzonder is, is dat je alle gedragingen ziet vanaf de aankomst. We weten weinig van broedende lepelaars omdat je er zo weinig mogelijk naar toe gaat, vooral in het begin.
In de kolonie op de oosterkwelder van Schiermonnikoog waar ik het meeste onderzoek heb gedaan (en nog steeds doe), gaan we meestal pas voor het eerst kijken op 15 april. De lepelaars broeden er in 10 tot 15 groepen verspreid over de kwelder. De vroegst broedende lepelaars zijn op 15 april pas gesetteld. Daar gaan we dan met een telescoop heen en om op afstand de ringen aan de poten af te lezen. Na het aflezen van de ringen gaan we kijken hoe ver de eieren zijn. Dat doen we door ze even in een bakje met water te leggen en dan zie je hoe ver ze bebroed zijn. Als ze horizontaal op de bodem liggen zijn ze net gelegd, als ze met de punt naar beneden wijzen zijn ze zo’n 12 dagen oud, als ze gaan drijven dan komen de kuikens binnen 5 dagen uit. Het duurt ongeveer 21 dagen eer de eieren uitkomen. Een deel van de kuikens krijgt na 7 dagen een tijdelijk ringetje om. We kiezen de kuikens die ouders hebben met ringen om. Na 25 dagen gaan we de grote kuikens vangen. Dat doe je door er met een groepje mensen heen te lopen met een soort schapennet tussen ons in en ze dan als het ware in een kraal te omcirkelen. We maken de kraal kleiner en kleiner en dan pakken we de kuikens een voor een uit de kraal. We halen het tijdelijke ringetje van de poten af en vervangen die door een echte kleurring. We laten ze dan weer met z’n allen tegelijk los. Dan kunnen we ze de rest van hun leven volgen aan de hand van hun individuele kleurringen en kijken of ze dezelfde dingen doen als hun ouders. We houden zo als het ware het bevolkingsregister bij van de lepelaars.
Zoiets kan je niet doen in een kolonie op een eilandje zoals die van de Nieuwkoopse plassen. Wat opvalt is de er in kolonies op de Wadden naarmate ze groeiden steeds minder kuikens groot kwamen. De lepelaars op Schier leggen net zoals in de nieuwkoopse plassen meestal 4 eieren. Zolang de kolonies klein waren kreeg een paartje lepelaars wel 2 jongen groot, maar inmiddels krijgen de lepelaars in de wat grotere kolonies maar net 1 jong groot. En in jaren met slecht weer, veel storm en regen halen ze niet eens 1 jong per paar. Uit de berichten van het vasteland kregen we het idee dat de lepelaars op daar wel meer dan 1 kuikens groot kregen. En dat gevoel kreeg ik vorig jaar ook toen ik af en toe naar nestkastlive keek. Dus kwam het idee om de kolonie dit jaar wat nauwkeuriger te volgen. Ik heb Stichting nestkastLIVE gevraagd of het mogelijk was dat de vaste waarnemers van Nestkastlive wat dingen zouden willen opschrijven en zouden willen proberen te achterhalen hoeveel kuikens er per nest groot komen. Daaruit is het OnderzoekLepelaar voortgekomen. En dat gaat nu hartstikke leuk. Vanaf nu is het dus belangrijk te achterhalen hoeveel kuikens er in de nesten zitten. We denken dat het verschil in aantallen kuikens dat groot komt alles te maken heeft met voedsel. In de Waddenzee zit niet veel voedsel voor de lepelaars. Er zijn bijna geen visjes meer. Wel zijn er garnalen, maar die zijn erg klein. Je kunt je voorstellen dat als lepelaars zichzelf en hun jongen moeten voeren met kleine garnaaltjes ze wel heel erg veel garnalen moeten vangen. Als je ze garnaaltjes ziet eten op het wad, dan krijg je haast medelijden met ze, zo klein als die hapjes zijn. En ook valt het niet altijd mee op het wad te foerageren, want ze kunnen alleen maar in water lopen dat ondieper is dan 25 cm. Ze hebben met het getij te maken, en met storm waardoor in de geulen soms teveel water blijft staan. We denken dat ze in de Nieuwkoopse plassen of daaromheen betere prooien vinden . Maar wat is natuurlijk de vraag. Ze eten alles wat tegen hun snavel aankomt als ze door ondiep water met de snavels zwaaien. Het kunnen bijvoorbeeld voorntjes, brasems, stekelbaarzen of grondels zijn, maar ook is gezien dat ze zoetwaterrivierkreeften eten, of kikkers en salamanders. Eigenlijk alles wat ze voor de snavel komt en wat door het keelgat past.
Maar nu eerst maar eens kijken hoe vaak de kuikens gevoerd worden en vooral hoeveel kuikens er per nest groot komen dit jaar in de Nieuwkoopse plassen.
Petra de Goeij.
Lepelaaronderzoek
Beste shout (chat) gebruikers
Op de lepelaar-webcam waren in de afgelopen jaren dingen te zien die je op geen enkele andere manier kan zien. NestkastLIVE en Petra de Goeij (Werkgroep Lepelaar en Rijks Universiteit Groningen) willen dit jaar graag wat onderzoek doen naar een aantal gedragingen aan de lepelaars van de Nieuwkoopse plassen adhv de webcam beelden. We zouden daar erg graag een aantal shout gebruikers van NestkastLIVE bij inschakelen. Zou je af en toe door het seizoen heen een half uurtje een nest willen volgen en een aantal dingen noteren: elke voedering, elke wisseling van man en vrouw, elke paring met een buurman en …. heel belangrijk het aantal jongen in het nest.
Wil je meedoen? Meld je aan als waarnemer Dat doe je op de volgende manier;
Als je dat wilt kun je je via dit contactformulier aanmelden onder vermelding van je shout naam. (gebruikersnaam in de chat) Vul het zelfde email adres in dat je voor de shout (chat) gebruikt Zodra er tijd is wordt je toegevoegd. Dit doen we handmatig. Nadat je als waarnemer bent toegevoegd zie je dit direct Er verschijnt dan een extra tab “Lepelaar onderzoek” Op deze pagina kun je de uitleg vinden en de foto’s met de nestnummers van de posities waar de camera een halfuur stil staat. Hier staan ook de tijden vermeld wanneer de camera een halfuur op één plek staat het vervolg hier onder is ook op de onderzoek pagina te vinden
Drie keer per dag staat de camera een halfuur op deze monitorpositie vast. Dan is er een mogelijkheid een nest gedurende een halfuur te volgen. Dit kan op de volgende tijdstippen:
Monitorpositie 1 08:00 uur tot 08:30 uur 13:00 uur tot 13:30 uur 21:00 uur tot 21:30 uur
Monitorpositie 2 08:30 uur tot 09:00 uur 13:30 uur tot 14:00 uur 21:30 uur tot 22:00 uur
Monitorpositie 3 09:00 uur tot 09:30 uur 14:00 uur tot 14:30 uur 22:00 uur tot 22:30 uur
Live vanaf de Nieuwkoopse plassen
De camera is vanmiddag weer geplaatst. Het ijs was verdwenen, dus hebben we eind van de middag de camera geplaatst. De lepelaars waren nergens te bekennen. Voor de vorst waren er een keer 3 gezien en na de vorst, toen er nog ijslag, 7 gezien. In de schemer kwam de eerste witte vogel het eiland bezoeken; Een grote zilverreiger.
Camera naar stal
Vandaag is na 275 dagen in bedrijf te zijn geweest de camera op stal gezet. Er is voor gekozen na het broedseizoen de camera uit het gebied weg te halen. De lepelaars zijn, op een enkeling na, naar hun overwinterings-gebieden in het zuiden. Het verlengd de levensduur van de apparatuur. En mocht er sterk ijs komen is het gebied toegankelijk voor publiek. Dan hebben we daar liever geen camera hangen.
Dit seizoen sprongen, naast de lepelaars, de bezoekjes van de otter er wel uit. Dat maakte het tot een spannend begin. Maar ook de bruine kiekendief (Foto) aan het einde was natuurlijk leuk Uiteindelijk over het hele eiland heen nesten kunnen volgen waar van veel jongen vliegvlug zijn geworden. Een prachtig resultaat.
Meerkoet
Vandaag waren er veel meerkoeten te zien rond het eiland.
Broedtijd
Meerkoeten broeden bijna overal waar zoet water met enige oevervegetatie aanwezig is. Ze ontbreken dan ook alleen in de droogste delen van de hogere gronden. De dichtheden zijn het hoogst in moerassen en open boerenland met veel sloten in de lage delen van het land. In de twintigste eeuw wist de Meerkoet te profiteren van de uitbreiding van oppervlaktewateren en de voedselverrijking van zulke wateren. Bovendien verdween zijn schuwheid en werd de Meerkoet tot in de grote steden een bekende broedvogel. De landelijke stand was de afgelopen decennia betrekkelijk stabiel, met echter een forse inzinking na een tweetal strenge winters rond 1995.
Buiten broedtijd
Buiten de broedtijd zijn Meerkoeten overal bij zoet water te vinden, van grachten in steden of boerenland met sloten tot plassengebieden. Nederlandse Meerkoeten, voor zover standvogel, worden in het winterhalfjaar aangevuld door noordoostelijke soortgenoten. In het najaar vinden we concentraties tot tienduizenden Meerkoeten op het Veluwemeer, het Markermeer en soms elders; de vogels doen zich hier te goed aan waterplanten. Daarna verspreiden ze zich wat egaler over het land. De landelijke aantallen zijn het hoogst midden in de winter, met bij strenge vorst concentraties op ijsvrije wateren. De getelde aantallen vertonen geen duidelijke trend. De schommelingen hangen maar ten dele samen met het winterweer bij ons.
Bon; Sovon
Kwak op kikker jacht
Vanavond spotte we de kwak weer. Deze nachtelijke jager verschalkte twee flinke kikkers
Ransuil
Vanavond werd de ransuil gespot op het eiland.
Kwak
Vanavond was de kwak weer op jacht op het eiland. Deze keer een adult (volwassen vogel).
Hij valt onder de familie reigers
Voor een reiger heeft de kwak een gedrongen houding met een korte, dikke hals. In de zomer bevinden zich twee of drie lange, witte sierveren op het achterhoofd. In de vlucht is de vogel herkenbaar aan de afgeronde vleugels en de trage vleugelslag. De kwak zit overdag meestal ineengedoken in een boom en is voornamelijk in de schemering en 's nachts actief.
Volgens historische bronnen waren er in de veertiende tot de zeventiende eeuw grote kwakken-kolonies in Nederland. In de negentiende eeuw was er omstreeks 1860 nog een kolonie van ca. 100 paar. Die huisde op het voormalig Schollevaarseiland, een eiland in een tien jaar later als Alexanderpolder ingepolderd veenplassengebied. Nadat het gebied in 1870 werd ontgonnen vestigden de vogels zich in een eendenkooi bij Lekkerkerk, maar de kolonie is omstreeks 1880 definitief verdwenen. De soort was hiermee als broedvogel in Nederland officieel uitgestorven. In 1908 - 1909 mislukte een poging de kwak in het Naardermeer te introduceren. Een kleine kolonie van 17 à 18 nesten werd in 1946 ontdekt in een griend in het afgelegen waterrijke gebied de Biesbosch, nu Nationaal Park De Biesbosch. Met regelmaat werden ook uit andere plaatsen in Nederland kleine aantallen broedgevallen gerapporteerd. Niet altijd was duidelijk of het werkelijk wilde vogels betrof, er zijn verscheidene pogingen tot herintroductie geweest met in vogelparken gekweekte dieren. Tussen 1995 en 2007 steeg het aantal jaarlijks gevonden broedparen tot bijna vijftig paar, daarna fluctueerde het tussen dertig en veertig.De soort staat sinds 2004 als niet meer wild voorkomend op de Nederlandse Rode Lijst.
Foto gemaakt door omavankevin
IJsvogel en oeverloper
Vanochtend nog twee bezoekers op het eiland van de lepelaars. De ijsvogel en oeverloper.
Juveniele kwak?
Vanavond werd er een vogel gezien op het eiland van de lepelaars. Wij denken dat het een jonge kwak is. In het begin van het filmpje vangt het dier een kikker.
Bruine kiekendief
Vanmorgen kregen we bezoek van de bruine kiekendief op het eiland.
De bruine kiekendief is een roofvogel uit de familie van de havikachtigen. De bruine kiekendief is de grootste van de kiekendieven. Een volwassen mannetje heeft een bruine rug. De vleugels zijn licht, met scherp afgetekende zwarte vleugelpunten. De staart is effen licht blauw tot grijs. Met leeftijd wordt het lichte deel op de vleugels steeds lichter. Het volwassen vrouwtje is donkerbruin en heeft een roomwitte kruin, keel en vleugelboeg.
De futen hebben vier eitjes
Ze broeden 25-29 dagen.
Broedtijd
Futen nestelen op vrijwel alle zoetwaterplassen van enige omvang, ook in stadsvijvers en grachten. Onder uitzonderlijke omstandigheden (veel voedsel, weinig nestgelegenheid) broeden enkele tientallen paren dicht bijeen, zoals bekend is uit het IJsselmeergebied. Oorspronkelijk vooral een soort van Laag-Nederland is de Fuut inmiddels ook op de hoge gronden een bekende verschijning. De landelijke aantallen namen in de twintigste eeuw krachtig toe als gevolg van bescherming (vervolging begin twintigste eeuw), beter voedselaanbod (meer vis door meststoffen in oppervlaktewateren), het in bezit nemen van nieuw ontstane wateren (o.a. afgravingen) en het afleggen van de schuwheid (vestiging in stedelijk gebied). Aan deze toename kwam inmiddels een eind. De landelijke aantallen vertonen een licht dalende tendens, wellicht mede door het terugdringen van meststoffen (en dus: minder vis) in het water.
Buiten broedtijd
In de nazomer brengen grote aantallen de vleugelrui door op open wateren als het Volkerakmeer en het IJsselmeer. Zolang vorst van betekenis uitblijft, vertoeven veel Futen nog op de broedplaatsen. Daarnaast concentreren zich in de winter grote aantallen op voedselrijke wateren, met name in het Deltagebied (vooral Grevelingenmeer), IJsselmeergebied en langs de Grote Rivieren. Strenge vorst dwingt Futen om uit te wijken naar open wateren, vooral in Zuidwest-Nederland maar ook op de Noordzee. Onder zulke omstandigheden zien trektellers aan de kust indrukwekkende verplaatsingen en verblijven soms duizenden Futen op zee. De landelijke aantallen namen sinds midden jaren zeventig sterk toe – het meest in de zoute delen van het Deltagebied - maar vertonen sinds eind jaren negentig weer een daling.
(Bron Sovon)
Futen
De futen hebben weer een nest gemaakt tegen het eiland. We zullen zo nu en dan de camera ook een poosje op het futennest richten zodat we dit nest ook kunnen volgen. (Foto gemaakt door omavankevin)
Bij de lepelaars gaat het op rolletjes. Er zijn al een flink aantal jongen vliegvlug. Andere lepelaars zijn veel later aangekomen en zitten nog te broeden. Daardoor zien we veel verschil in leeftijd.
Terugmeldingen lepelaar met kleurringen
Ook dit jaar is de lepelaar met de kleuringen NfYY/aPR weer op het eiland. Aan het nageslacht wordt hard gewerkt, samen met partner heeft deze lepelaar 3 jongen. We gaan regelmatig met de camera langs het nest zodat we kunnen zien hoe het gaat met het opgroeien van de jongen.
Hier onder de historie van terugmeldingen van deze vogel. De afstand in de tabel aangegeven is vanaf de plaats waar de vogel als nestjong is geringd.
Vandaag staat de camera weer op het stel waarvan een lepelaar is geringd
Plaatstrouwheid in de overwinteringsgebieden
Als een Lepelaar in zijn of haar eerste levensjaar in Spanje gaat overwinteren, dan blijft de lepelaar dat meestal z’n hele leven doen. En binnen Spanje kiezen ze dan ieder jaar ook hetzelfde gebied. Dat kan zijn de rijstvelden en visvijvers in de buurt van de Coto Donana, Marsimas de Odiel vlakbij Huelva, Santona marshes in Cantabria of de Ebrodelta bij Tarragona. Vaak gebruiken ze ieder jaar dezelfde paar vierkante kilometers in zo’n gebied. Dat geldt ook voor lepelaars die naar Frankrijk, Portugal of Mauretanie en Senegal vliegen. Tamar Lok heeft voor de periode 1992-2010, aan de hand van de kleurring waarnemingen, uitgerekend dat in het eerste levensjaar 10% van de Nederlandse lepelaars naar Frankrijk trok, 35% naar Spanje en Portugal en 55% naar Mauretanie en Senegal. In het tweede levensjaar besloot een aantal van de Franse en Spaans-Portugese vogels toch ook nog door te vliegen naar Afrika, met uiteindelijk meer dan 65% in Afrika. Ze heeft ook uitgerekend dat de lepelaars die in Afrika overwinterden, tot onze verbazing een lagere overleving hadden. Dus eigenlijk was het misschien niet zo goed om naar Afrika te vliegen. Wat wel opvalt is dat ‘’gelukkig’’ in de laatste jaren van de analyses er meer en meer lepelaars in Frankrijk, Spanje en Portugal bleven overwinteren. We zijn nu 10 jaar verder en we hopen op korte termijn de hele analyse nog een keer over te kunnen doen. Dan zullen we zien of de trend van meer noordelijk overwinteren door heeft gezet in de jaren 2011-2020. En de vraag is dan ook of ze nog steeds een hogere overleving hebben als ze noordelijker overwinteren.
Petra de Goeij, Werkgroep lepelaar
Koereigers
De koereigers lieten zich ok weer even op het eiland spotten. Ze leken te gaanslapen in het lage struikje. Maar in het donker toch nog een stukje verkast. We zijn benieuwd of we ze, net als vorigjaar, vaker gaan zien.
Werkgoep Lepelaar
De Werkgroep lepelaar doet onderzoek naar de populatie-ontwikkeling van de lepelaars en de toestand van hun leefgebieden wereldwijd, met het uiteindelijke doel de lepelaars en hun leefgebied beter te kunnen beschermen. Een belangrijk deel van het onderzoek bestaat uit het kleurringen van jonge lepelaars in de kolonies en het aflezen van kleurringen in en buiten de kolonies. Het aflezen gebeurt voor een heel groot deel door vrijwilligers. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar het dieet van de lepelaars in de Waddenzee.
Kleurringen
Lepelaars krijgen hun kleurringen om als ze bijna vliegvlugge kuikens zijn. In de lepelaarkolonies worden de kuikens gevangen als ze ongeveer 25 dagen oud zijn, nog net niet kunnen vliegen maar wel bijna volgroeide poten hebben Met een team van mensen omcirkel je de jongen en pak je ze op. Ze gaan met z’n allen in een tentje en dan worden ze een voor een geringd, gewogen, opgemeten en er wordt een bloedmonstertje genomen om te zien of het een mannetje of vrouwtje is. Want je kunt het verschil niet zien aan een jonge vogel (aan een oude trouwens ook meestal niet). Iedere Lepelaar krijgt een unieke kleurring met een inscriptie, of een unieke set van kleurringen. Je kunt op de website van de Werkgroep Lepelaar zien welk type kleurringen er gebruikt zijn sinds 1992.
Wat kan je te weten komen door lepelaars te kleurringen?
De kleurringen worden, door duizenden waarnemers, langs de hele trekroute afgelezen met een telescoop of mbv een camera. De waarnemingen worden ingevoerd in de database van de Werkgroep Lepelaar. Iedere waarnemer krijgt van haar of zijn Lepelaar de hele levensloop toegestuurd. Als een Lepelaar in Nederland geboren en geringd is en daarna in Frankrijk wordt gezien, weet je dat hij de eerste moeilijke periode in Nederland heeft overleefd, de periode van leren zelfstandig te foerageren en vervolgens naar Frankrijk te vliegen. Mocht zij of hij dan in de winter in Spanje worden gezien dan weet je dat Frankrijk alleen maar een tussenstop was. Nou ja, alleen maar, is te kort door de bocht. Want het is wel duidelijk dat Lepelaars op hun trekroute heel veel gebieden nodig hebben. Veel lepelaars, en zeker de jonge, gaan van plek naar plek om uiteindelijk ergens in oktober of november pas op hun winterplek te komen en te blijven. Uit de analyses van al die lepelaar waarnemingen uit de database van de Werkgroep Lepelaar, sinds 1992, heeft Tamar Lok (Rijks Universiteit Groningen en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) gevonden dat jonge lepelaars meestal 3 jaar in een zuidelijk land blijven (Frankrijk, Portugal, Spanje of West Afrika). Ze zijn hun hele leven enorm plaatstrouw aan hun overwinterings- en broedgebied. Zoals de volgers van nestkastlive Lepelaar al hebben gezien zijn er nu 3 lepelaars met kleurringen in de kolonie van de Nieuwkoopse Plassen. Die lepelaars broedden er vorig jaar ook.
Petra de Goeij, Werkgroep lepelaar
Eerste jong gespot
Vanmorgen werd door Marie Louise het eerste jong gespot. Na een poosje ingezoomd het nest te hebben gevolgd zagen we nog wat beter. En even later, jawel, een voedering.
Baltsende futen
Ook de futen hebben het voorjaar al in de bol. Mooi is het hele baltsritueel te zien. Eerst tegenover elkaar met de koppen draaien daarna van elkaar weg zwemmen, nestmateriaal van de bodem opduiken en weer naar elkaar toe zwemmen waarna ze al trappelend rechtop in het water tegen elkaar op staan.
En nog één
Vanmorgen konden we in de schemering de ringen inbeeld brengen van een Lepelaar. In de middag hebben we de foto opgestuurd naar werkgroeplepelaar. Achteraf bleek ook dit dier vorig jaar hier gemeld door ons. Nog een Jonge bekende dus. De Lepelaar is in 2016 als kuiken geringd in Zeeland. We hadden hem gemeld op 24 maart.
Oude bekende
Vanmorgen werd er weer een lepelaar met kleurringen gespot. Het bleek een oude bekende van ons. In 2019 lazen we deze vogel op 1 maart af. Zie "Archief 01-03 -2019"
Deze lepelaar is 28-05-2005 geringd in Onderdijk Vooroever. Dus bijna 15 jaar oud.
Vanmorgen rond de klok van 06:00 uur weer een otter op bezoek
Weer bezoek van een otter
Om iets voor 06:00 uur spotte ina de otter. Deze keer twee keer maar een kleinstukje op de wal daarna weer weg. Het duurde even toen kwamen de lepelaars voorzichtig weer terug. | Foto gemaakt door ina
Otter
Rond 01:20 uur vlogen de ganzen en lepelaars allemaal op. De reden werd al snel duidelijk, Knuffeltje spotte een otter. Deze kwam het eiland op en zocht het deels af. Daarna verdween het dier weer uit beeld. Het was niet de otter met de ring om zijn lijf.
Tot nu toe gespot: Aalscholver, Blauwe reiger, Canadese gans, Grauwe gans, Fuut, Kuifeend, Kraai, Krakeend, Lepelaar, Meerkoet, Muskusrat, Nijlgans, Otter, Scholekster, Soepgans, Vis (Niet duidelijk welke soort), Wilde eend
Twee lepelaars
Vandaag even de kans om in te zoomen. omavankevin maakte een plaatje.
Tot nu toe gespot: Aalscholver, Blauwe reiger, Canadese gans, Grauwe gans, Fuut, Kuifeend, Kraai, Krakeend, Lepelaar, Meerkoet, Muskusrat, Nijlgans, Scholekster, Wilde eend
Eerste Lepelaars gespot
Vanmorgen zijn de eerste Lepelaars bij het broedeiland waargenomen.
Scholekster
Vanavond zijn er twee scholekster op het eiland. Ze komen om te rusten. We hebben ze vaker in de nacht actief gezien dus of ze heel de nacht blijven is niet zeker.
Tot nu toe gespot: Aalscholver, Blauwe reiger, Canadese gans, Grauwe gans, Fuut, Kuifeend, Kraai, Krakeend, Meerkoet, Muskusrat, Nijlgans, Scholekster, Wilde eend
Grauwe ganzen
Vanochtend werden twee grauwe ganzen gespot. Gehoord hadden we ze al heel vaak maar nu duidelijk in beeld. Foto gemaakt door Omavankevin
In de avond deed een muskusrat een rondje over het eiland.
Tot nu toe gespot: Aalscholver, Blauwe reiger, Canadese gans, Grauwe gans, Fuut, Kuifeend, Kraai, Krakeend, Muskusrat, Nijlgans, Wilde eend
Kuifeenden
Ook de kuifeenden zijn weer van de partij net als vorig jaar zoeken ze al duiken naar voedsel rond het eiland. Op de foto 3 mannen en 2 vrouwen.
Tot nu toe gespot: Aalscholver, Blauwe reiger, Canadese gans, Fuut, Kuifeend, Kraai, Krakeend, Nijlgans, Wilde eend
Camera weer online
Ook dit broedseizoen mogen we weer een kijkje nemen in het gebied van Natuurmonumenten "De Nieuwkoopse plassen". Meer info is te vinden via de banner van natuurmonumenten onder het Livebeeld. De nijlgans geeft het startsein voor een nieuwe seizoen. We hopen, als de techniek ons niet in de steek laat, de lepelaars hier weer te gaan volgen. Dus duimen dat ze weer voor dit eiland kiezen om te gaan broeden.
Onderweg De lepelaars die hier broeden, overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust, zoals in het tropische waddengebied Banc d’Arguin voor de kust van Mauretanïe. Een klein deel blijft in Europa en overwintert langs de kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. Soms worden er in Nederland overwinterende lepelaars gezien.
De trekkende lepelaars rusten onderweg op verschillende plekken om weer op krachten te komen. Die rustplekken zijn van levensbelang voor trekvogels. Hoe langer de reis, hoe langer de lepelaars nodig hebben om tussendoor op krachten te komen. In totaal kan de hele trektocht wel twee maanden duren. Tijdens de trek gaat ongeveer 60% van de jongen dood door jacht, roof, uitputting en vooral hoogspanningskabels. Bron: https://www.ecomare.nl
Stapsgewijs trekken de lepelaars weer terug, van moeras naar moeras en leggen per keer steeds een paar honderd kilometer af. Vanaf februari/maart keren ze terug in Nederland.
Spannend wanneer we hier op de broedplaats de eerste kunnen spotten. Vorig jaar kwamen de eerste vogels aan op 17 februari. Dit was vroeg in de ochtend.
Meer info over locatie kunt u vinden onder het tabje "Locatie Info"
Grauwe gans
De eieren van de grauwe gans zijn gisteren uitgekomen, vanochtend was het tijd om te vertrekken.
De eieren en jongen van dichtbij
We hebben een paar mooie foto's ontvangen via de Werkgroep Lepelaar van eieren en jongen.
Foto's gemaakt door Petra de Goeij. Deze fotos zijn gemaakt op Schiermonnikoog.
Dit is een nest met 3 eieren. Meestal zijn het 4 eieren in een nest. De eieren zijn wit, met kleine vlekjes en lijntjes, soms met vlekken eronder; tekening vaak dichter aan bolle kant; soms zijn eieren geheel ongetekend. Kleur van tekening licht of donker bruin. Vage textuur. Afmetingen 67 x 46 mm (52-77 x 36-50), gewicht 76 g.
Een foto van twee jongen van ongeveer 10 dagen oud. Wanneer de jongen net uit het ei zijn hebben ze een oranje snavel en oranje poten.
Koereiger
Vanavond kwam er een koereiger op bezoek. Het leek er even op dat de vogel bleef slapen. Maar heeft toch een rustiger plekje gezocht
Eerste jongen uit het ei
Bij minstens twee nesten zijn de eitjes aan het uitkomen
Eerste jong gespot
Vanmorgen zagen we het eerste jong, als alles goed gaat zullen de andere eitjes ook snel uitkomen.
Aantal jonkies: 1
Lepelaar met kleurringen
Vanmiddag rond 16:30 uur weer een lepelaar met kleurringen gespot. We konden deze, na ingezoomd te hebben, gemakkelijk aflezen. De ringinfo opgevraagd bij "Werkgroep Lepelaar" De vogel bleek op 08-06-2009 geringd in het Markiezaat.
Lepelaar in de problemen
Vanmorgen belande een lepelaar in het water. Eerst leek het dier vast te zitten, later verplaatste het zich wat zuidelijker. Er werden direct allerhande oorzaken genoemd. Hoe het ook zei. Het zal op eigen kracht weer aan wal moeten komen. Ook de roep om in te grijpen kwam van diverse kanten. Wat Stichting NestkastLIVE betreft grijpen we niet in kijken we alleen mee.
Ingrijpen en naar het eiland toe gaan om dit dier te helpen kan grote gevolgen hebben voor de kolonie. Daarom heeft ook Natuurmonumenten besloten niets te doen.
Meekijken in de natuur kan soms mooie en vertederende beelden opleveren en daar hopen we natuurlijk ook op. Maar ook minder leuke dingen zullen in beeld komen.
Er zijn volop nesten met eieren. Daar hopen we met elkaar jongen lepelaars uit op te zien groeien. Maar het is onvermijdelijk dat er ook dieren niet de eindstreep halen. Dat is de natuur. Alleen de sterkste komen tot broeden en krijgen hun jongen groot.
Broedbiologie
Nu de eerste eieren zijn gelegd is het wel leuk om wat te vertellen over de broedbiologie van de lepelaars.
In broedkleed hebben lepelaars een grote afhangende kuif, een oranje borstband, en een oranje-rode keel. Na het broeden verliezen ze de kuif en de oranje markeringen op hun borst en keel.
Lepelaars broeden normaal meestal van eind maart tot en met eind juli. Maar soms, zoals nu, dus ook eerder. Ze hebben één legsel per jaar. Een legsel bestaat meestal uit 3 of 4 eieren. Deze worden gelijktijdig voor ongeveer 25 dagen bebroed en komen dan ongeveer tegelijk uit. De eieren zijn wit, met kleine vlekjes en lijntjes, soms met vlekken eronder; tekening vaak dichter aan bolle kant; soms zijn eieren geheel ongetekend. Kleur van tekening licht of donker bruin. Vage textuur. Afmetingen 67 x 46 mm (52-77 x 36-50), gewicht 76 g. In loop van broedseizoen worden eieren erg vies en lijken dan soms wat op eieren van Buizerd. Wanneer de kuikens net uit het ei zijn hebben ze een oranje snavel en oranje poten. Binnen een paar weken verandert deze kleur naar grijs. Opvallend is dat van de kuikens die zijn uitgekomen er meestal maar één groot wordt.
Twee eitjes
Vandaag twee eitjes in beeld. Zie ook het Filmpje.
Lepelaar met kleurringen
Gisteren werd er een Lepelaar met pootringen gespot. Het geringde vrouwtje bouwt een nest goed in het zicht van de camera.
Vanmorgen hebben we ingezoomd en een poosje goed kunnen kijken. Uit het opgenomen filmpje konden we foto's halen en opsturen naar werkgroeplepelaar. Al snel werd duidelijk dat het om een Lepelaar ging die 28-05-2005 was geringd in Onderdijk Vooroever.
Lepelaar zonder lepel
Vanavond spotten we ineens een andere andere grote witte vogel. Het bleek de grote zilverreiger.
Tot nu toe gespot: Aalscholver - Brandgans - Buizerd - Fuut - Grauwe gans - Grote Canadese gans - Grote zilverreiger - Kraai - Krakeend - Kuifeend - Meerkoet - Muskusrat - Ooievaar - Nijlgans - Wilde eend.
Geringde lepelaar
RiaA spotte een geringde Lepelaar, Foto gemaakt door Lieke.
Deze Lepelaar is hier niet geringd aangezien er in deze kolonie nooit is geringd De vogel moet in een andere kolonie zijn geboren. We zullen proberen een duidelijke opname te maken als het dier hier blijft. Dan kunnen we wellicht achterhalen waar de vogel is geringd en opgegroeid.
Eerste lepelaars
Doenja67 meldde om 07.22 uur de eerste lepelaar. Ze zijn terug!
De lepelaar heeft een lengte van ongeveer 80 tot 93 cm. De lepelaar is onmiddellijk herkenbaar aan de aan het uiteinde spatelvormig verbrede zwarte snavel, die aan de voorzijde oranjegeel is. De vogel is helemaal wit met een oranjegele borstvlek. De verlengde kopveren vormen een bossige kuif.
Spot de eerste lepelaar
Mensen die de eerste lepelaar hebben gespot, kunnen dat naast het melden in onze shoutbox ook melden bij Boswachter John via Instagram of Twitter. Te vinden onder de naam @BoswachterJohn.
Terwijl we nog wachten op de lepelaars zien we wel al andere leuke soorten voorbij komen. Op het plaatje een paar van deze soorten. Tot nu toe gespot: Brandgans - Buizerd - Fuut - Grauwe gans - Grote Canadese gans - Kraai - Krakeend - Kuifeend - Meerkoet - Muskusrat - Nijlgans - Wilde eend.
Onderweg
De lepelaars die hier broeden, overwinteren vooral langs de West-Afrikaanse kust, zoals in het tropische waddengebied Banc d’Arguin voor de kust van Mauretanïe. Een klein deel blijft in Europa en overwintert langs de kusten van Frankrijk, Spanje en Portugal. Soms worden er in Nederland overwinterende lepelaars gezien.
De trekkende lepelaars rusten onderweg op verschillende plekken om weer op krachten te komen. Die rustplekken zijn van levensbelang voor trekvogels. Hoe langer de reis, hoe langer de lepelaars nodig hebben om tussendoor op krachten te komen. In totaal kan de hele trektocht wel twee maanden duren. Tijdens de trek gaat ongeveer 60% van de jongen dood door jacht, roof, uitputting en vooral hoogspanningskabels. Bron: https://www.ecomare.nl
Stapsgewijs trekken de lepelaars weer terug, van moeras naar moeras en leggen per keer steeds een paar honderd kilometer af. Vanaf februari/maart keren ze terug in Nederland.
Spannend wanneer we hier op de broedplaats de eerste kunnen spotten.
Meer info over locatie kunt u vinden onder het tabje "Locatie Info"
2018
38 Broedpaartjes
Boswachter op de Nieuwkoopse Plassen John Pietersen vertelt: Sinds 2009 broeden ze in het natuurgebied. En altijd op dezelfde locatie in het rustige deel van de plassen. Lepelaars zijn grondbroeders. Die zitten heerlijk veilig op hun eigen eiland en hebben van weinig dieren iets te duchten. Maar ze zijn erg op hun rust gesteld.”
Tellen
Om te weten hoeveel lepelaars er gebroed hebben, tellen we elk jaar de lege nesten. Vrijwilligers Wim den Beer en Joop Pieterese zijn met de boot richting het afgesloten deel van het gebied gevaren, op weg naar de inmiddels verlaten broedkolonie. Boswachter John legt uit: “Bij lepelaars tellen we niet het aantal jongen dat we zien. We wachten tot alle vogels zijn uitgevlogen en tellen de lege achtergelaten nesten.” Lepelaars broeden bij elkaar, op de grond op kleine eilandjes. “Je hoeft dus alleen maar vanaf de boot deze eilandjes te bekijken en je weet hoeveel paar er gebroed hebben.
Bekendmaking nieuwe soort en winnaars winactie
De winactie is afgelopen! We willen iedereen bedanken voor het doneren, mee puzzelen en inzenden van mogelijke oplossingen.
In onderstaand filmpje wordt de nieuwe soort en de winnaars bekend gemaakt. Van harte gefeliciteerd en veel plezier met jullie prijs.
We hopen de nieuwe soort snel online te zetten. Dan zullen deze updates naar die pagina verhuizen.
De laatste en 12e hint
We zijn aangekomen bij de allerlaatste hint van deze leuke winactie. Je hebt nog t/m 1 feb de tijd om je oplossing(en) in te sturen. Heb je meerdere keren gesteund en wil je meerdere keren dezelfde oplossing insturen om je winkans te vergroten kun je op het formulier vermelden hoeveel keer je met die oplossing mee wilt doen. Dat scheelt weer formuliertjes invullen ;-) Op 2 februari wordt de oplossing bekend gemaakt en natuurlijk de winnaars van dit spel. Zie voor alle voorwaarden de update bij 1 jan.
We sluiten de winactie af met 3 foto hints. Vandaag de eerste.
Hint 9
De hint van vandaag is een woordhussel. Zet de letters in de juiste volgorde en je vind de hint. De hoofdletter is de eerste letter.
tmNunrauenetoumn
Hint 8
Vandaag mogen jullie weer een kruiswoord puzzel maken. Dit kan door hieronder te kijken of je kan hem ook heel gemakkelijk online maken via deze link
Hint 7
Hint 7 is aan de beurt. Zie de afbeelding hieronder.
Hint 6
Hint 6, de eerste van het nieuwe jaar. We zitten nu ongeveer op de helft met de hints. Deze keer weer een rebus. Zie hieronder. Succes.
Hint 5
27 Dec 2018: Na de feestdagen is het tijd voor de vijfde hint. Deze keer een woordzoeker. De puzzel is online te maken via deze link of te downloaden als pdf om uit te printen via deze link. Bij de online versie staan de woorden die je moet zoeken onderaan en verdwijnen uit de lijst zodra je deze hebt gevonden. Heb je alle woorden weggestreept vormen de overgebleven letters de oplossing met de hint erin. Succes en vooral veel puzzelplezier.
Hint 4
20 Dec 2018: Voor de hint van vandaag hoeven jullie deze keer niet te puzzelen. De hint is: Wegtrekkend.
Hint 3
16 Dec 2018: Tijd voor de derde hint. Deze keer een rebus. Succes allemaal.
Hint 2
12 Dec 2018: Voor de tweede hint mogen jullie een kruiswoord puzzel maken.
Dit kan door hieronder te kijken of je kan hem ook heel gemakkelijk online maken via deze link.
Lancering nieuwe soort
9 Dec 2018: GROOT NIEUWS: TEAM NestkastLIVE is samen met een bekende natuurorganisatie al druk bezig met de voorbereidingen voor 2019. We willen namelijk als alles goed gaat bij ons een hele mooie nieuwe soort LIVElaten zien.
En om dit te vieren en financieel te kunnen realiseren lanceren we een spectaculair win actie spel; Raad deze nieuwe soort;
Actie periode nu – 1 februari Er zijn 2 prijzen te winnen; * Er wordt aan het eind van deze actie periode uit de goede antwoorden een winnaar gekozen. * Daarnaast wint diegene die het als eerste goed heeft geraden ook een prijs.
Spel uitleg: Gedurende de actie periode wordt er, op de data hieronder aangegeven, in de avond uren tussen 18- 20 uur een hint geplaatst op deze pagina die kan helpen bij het vinden van de nieuwe soort. Deze hints kunnen gewoon woorden/zinnen zijn, maar het kan ook in de vorm van bijv een puzzel of foto zijn. Stuur je oplossing in via dit formulier.
De data voor de HINTS zijn:
Vandaag; "beschermde inheemse diersoort" 12dec 16 dec 20 dec 27 dec 2 jan 6 jan 10 jan 14 jan 18 jan 22 jan 26 jan
Te winnen prijs: Diegene die de nieuwe soort als eerste raad heeft de keuze tussen een mooi wenskaartenset of een wintervoederpakket . Diegene die we trekken uit alle goede antwoorden krijgt een prachtig natuurboek wat oa gaat over het gebied waar onze nieuwe soort te vinden is. In verband met de actie kunnen we uiteraard de titel nog niet verklappen.
Voorwaarden en spelregels: * Iedereen die in 2018 en/of tijdens de actie periode gesteund heeft mag mee doen waarbij de steun op de NKL bankrekening moet staan op het moment van insturen van de oplossing. * Iedereen kan zelf bepalen op welk moment die mee gaat doen. * Je mag net zo vaak een antwoord insturen als de keren dat je ons gesteund hebt in 2018 en/of tijdens de actie periode (bijv voor het geval dat je denkt je eerdere ingestuurde inzending niet goed was of, omdat je je win kans wilt vergroten) * De shoutbox op de actiepagina is alleen bedoeld voor praten over deze win actie spel. * Inzenden kan t/m 1 februari * Op 2 februari wordt de oplossing bekend gemaakt en natuurlijk de winnaars van dit spel. * Er wordt aan het eind van de actie periode uit de goede antwoorden een winnaar gekozen. * Daarnaast wint diegene die het als eerste goed heeft geraden ook een prijs. * Het trekken van de winnaar gebeurd of live via de site of middels een filmpje welke op de site gepubliceerd wordt. * Alleen inzendingen die via het daarvoor bestemde formulier zijn binnengekomen doen mee. * Team NKL ea betrokkenen zijn uitgesloten van deelname * Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.